top of page

Nová kolekce Petiteé z pohledu tří návrhářek

Jak už možná víte, aktuální kolekce vznikla ve spolupráci tří módních designérek. Těmi byly majitelka a zakladatelka ateliéru Petra Pitelková a návrhářky Adéla Háková a Magdaléna Urgelová. Každá z těchto zajímavých žen vnesla do kolekce vlastní kreativní pojetí, díky němuž jsou modely atraktivní a přístupné pro celou řadu zákaznic s různými požadavky.

O jejich “signature” stylu jsme si povídaly v následujícím rozhovoru.




Petra Pitelková


Kdyby sis měla z aktuální kolekce vybrat modely, které nejvíce odráží tvůj rukopis, jaké by si zvolila?


Černobílý svatební model a celokrajkové šaty v barvách slonové kosti a bílé.



Proč si zvolila právě tyto modely a čím ses inspirovala při jejich vytváření?


Při navrhování černobílého modelu jsem si představila ženu 21.století, která si přeje být na svatbě originální a středem pozornosti. Moderní nevěsta podle mě nechce mít “typické” svatební šaty, ale vyhledává něco neobvyklého. Tento model je extravagantní tím, že spojuje několik netradičních prvků, jako je průhlednost látek a kombinace černé a bílé. Rafinovanost modelu dodávají elegantní nařasené rukávy s ručně našitými květinovými aplikacemi. Šaty jsou z jemného tylu v barvě ivory s korzetovým základem. Celé jsou ručně pošité květinovými růžemi opět v černobílé variaci.


Ohledně druhého modelu jsem chtěla vytvořit takové šaty, které by z dálky vytvářely efekt oblečené-neoblečené. Jedná se o romantický a zároveň lehce rebelský model díky průhlednosti a rozparkům. Minimalistický střih šatů perfektně padne na postavu a modeluje ženskou siluetu. Šaty jsou celé ručně pošité drobnými květinami v barvě slonové kosti a čistě bílé, to vytváří plastický efekt.


Co je pro tebe důležité při navrhování šatů?


Nejdůležitější při navrhování je pro mě několik faktorů, pokud model připravuji pro konkrétní zákaznici. Po naší první konzultaci připravím několik návrhů, podle toho zvolím střihy šatů, jež budou vypadat na postavě zákaznice nejlépe. V neposlední řadě je podstatný výběr materiálu. Výsledné šaty z našeho ateliéru musí být hlavně komfortní, aby v nich nevěsty mohly protančit celou noc.

Pokud navrhuji modely do našich kolekcí, tam se inspiruji trendy, zároveň však kladu důraz na skvělé střihy, které podpoří ženskou siluetu. Co se týče kreativity a kombinování látek, nekladu si žádná omezení. Pracuji ráda s tylem a krajkou.


Čím jsou charakteristické tvé modely?


Mé modely jsou charakteristické velkým podílem ruční práce. Miluji práci s látkami, krajkami, aplikacemi, díky kterým mohu vytvářet různé kombinace materiálů a struktur. Baví mě zkoumání nekonečných možností, které tato práce nabízí.



Adéla Háková


Kdyby sis měla z aktuální kolekce vybrat modely, které nejvíce odráží tvůj rukopis, jaké by si zvolila?


Vybrala bych šedý krajkový set a bílé mini šaty s korzetem s černým členěním.




Proč si zvolila právě tyto modely a čím ses inspirovala při jejich vytváření?


Tyto dva modely mám ráda proto, že v sobě snoubí jednoduchost a eleganci zároveň. Mohou být využity jak pro letní svatbu, tak na afterparty po ní. Šedý model si může obléci také svědkyně, nebo se dá použít na různé slavnostní akce jako jsou vernisáže, recepce či plesy. Díky tomu jsou mé modely skutečně univerzální a zákaznice je může nosit opakovaně. Jinak jsem dotvářela kolekci spíše jednotlivými součástmi jako například korzety, rukávníky apod.


Co je pro tebe důležité při navrhování šatů?


Při navrhování je pro mě důležité především to, aby se zákaznice v našich šatech cítily pohodlně a neomezovaly je při pohybu. Zároveň chci, aby byl model sexy a zdůraznil přednosti našich klientek.

Čím jsou charakteristické tvé modely?


Variabilitou. Modely se skládají z několika částí, které můžete nosit jako celek, ale zároveň je můžete kombinovat jako jednotlivé díly s jiným druhem oblečení jako například džíny. Ze svatebního/ slavnostního modelu tak můžete použít prvek, který doplní váš outfit na party nebo všední den.



Magdaléna Urgelová


Kdyby sis měla z aktuální kolekce vybrat modely, které nejvíce odráží tvůj rukopis, jaké by si zvolila?






Určitě krémové šaty se šperkem. Ty jsem od začátku takto viděla.Chtěla jsem udělat sexy róbu, ale zároveň nebýt prvoplánová a pohrát si s liniemi, délkami a materiálem. Chtěla jsem ukázat, že je každé tělo krásné. Pro každého se dá vytvořit něco, co ho podtrhne a v čem se bude cítit sebejistě. Materiálem zvoleným pro tento model je vlna, která má krásné vlastnosti a je příjemná na těle. Slovy se nedá popsat, musí se zkusit.


Dalším oblíbeným modelem je růžová variace se sakem, kalhotami, sukní a korzetem. Jsou to nesmrtelné kousky a ideální na kombinování! Navíc je v šatníku dost využijete. Nemusí zůstat zabalené ve skříni v obalu na nostalgické vzpomínání. Dají se perfektně kombinovat k ležérnímu, casual oblečení nebo na jinou speciální příležitost. Například na večeři k Vašemu výročí a připomenout si tak krásný zážitek. Určitě v nich zazáříte i na párty. Taky je to odpověď na slow fashion. Mohou to být vaše oblíbené kousky ke všem příležitostem. Můžete si třeba pořídit jenom korzet a zkombinovat ho se sukní, pokud nechcete na svatbu v honosné róbě. Možná máte krásnou krajkovou halenku po babičce, tak si u nás necháte vytvořit hedvábné kalhoty na míru, vezmete si k nim tenisky a budete hezká, moderní nevěsta.

Co je pro tebe důležité při navrhování šatů?

Při vytváření návrhu myslím jako designér na zákaznici, která by tyto šaty nosila. Snažím se představit si, v čem se cítí dobře, jaký je typ, co má ráda, co ji charakterizuje, jaký by ji vyhovoval materiál, a proč by chtěla daný model nosit


Při navrhování nejvíce dbám na perfektně padnoucí střih, čistotu linií a snažím se docílit maximální pohodlnosti i u modelů, která tak na první pohled nevypadají. Největší radost mám z toho, když se vše zmíněné povede a zákaznice napíše, že se v šatech cítila skvěle a nechtěla je sundat.


Inspirací při navrhování je mi spousta věcí, které mě obklopují. Může tím být cokoliv - nějaký detail, vjem, situace, vůně, tělo, film nebo text. Taky záleží na tom, zda navrhuji pro určitou zákaznici, o které už vím, co cítí ona sama nebo je zatím pouze ideová.

Více fotografií a informací o kolekci najdete zde.



Credits

Head of Design: Petra Pitelková

Fashion Designers: Adéla Háková, Magdaléna Urgelová, Petra Pitelková

Photography: Lenka Šulcová

Art Director: Magdaléna Rosůlková

Makeup Art: Adéla Háková

Models: Mathilda Pham, Rozálie Nyirendová, Magdaléna Rosůlková

207 zobrazení0 komentářů
bottom of page